Keppihevosen käyttö

Suositukset

Keppihevoseni ovat ensisijaisesti taide- ja keräilyesineitä, joten lasten leluiksi ne eivät sovi. Suositeltu ikäraja on noin 13 vuotta – tai sen ikäinen, että ymmärtää esineen asianmukaisen käytön. Seuraavat suositukset auttavat tekemiäni keppihevosia säilymään kauniina pitkään.

-Kastumisen välttäminen

-Hevosen säilyttäminen pystyasennossa, ei esimerkiksi pää edellä kaapissa. Korvat voivat vääntyä ja täyttö kärsiä painautumisesta.

-Välttää hevosen taipumista, ei esimerkiksi ohjista vetämistä niin, että pää taipuu.

-Hevosta saa harjata pehmeällä harjalla, mutta silmiin, sieraimiin ja tummennettuihin kohtiin harjalla koskemista kannattaa välttää.

-Täyttöä ei saa purkaa, enkä suosittele hevosen muokkaamista omin nimin muutenkaan (tummennokset jne). Ylimääräiset täytöt ovat kankaalle ja ompeleille iso rasite. Mikäli hevonen kaipaa kunnostusta, teen niitä itse satunnaisesti. Otathan yhteyttä sähköpostilla, niin voin tehdä arvion kunnostuksen tarpeesta ja sen hinnasta.

-Kaikenlainen suun aukominen, hevosen vääntely ja repiminen ei ole asianmukaista käyttöä ja hevonen voi vaurioitua.


Huolto

Seuraavat itsenäisesti suoritettavat ”huoltotoimenpiteet” auttavat hevosta pysymään hyväkuntoisena pitkään, erityisesti jos hevosella ratsastetaan aktiivisesti tai sille puetaan varusteita päälle. Koristekäytössä hevonen pysyy moitteettomana ilman alla mainittuja toimenpiteitäkin.

-Tahroja kannattaa yrittää poistaa ensisijaisesti harjaamalla kuivunut lika pois. Mikäli tahra ei lähde, kostealla liinalla ja pesuaineella voi myös yrittää.

-Mahdollisia kovasta käytöstä aiheutuvia reikiä kannattaa korjata neulalla ja langalla, ei missään nimessä koskaan esim liimaamalla.

-Korvat kannattaa aina suoristaa suitsien laiton jälkeen. Eli sukia niitä sormilla suoraan ylöspäin.

-Täyttöä kannattaa myös välillä oikaista ratsastuksen jälkeen esimerkiksi painelemalla hevosta käsin tai polvien välissä, erityisesti pään ja kaulan liittymäkohdan kohdilta. Tavoitteena siis saada hevonen pysymään edestä päin katsottuna ”litteänä” ja täyte tasaisena.

-Mikäli täyttöön ilmestyy tyhjiä kohtia, voi ne korjata paksulla neulalla täytettä siirtelemällä hevosen sisällä. Eli neula sisään kankaasta tyhjän kohdan viereen ja kääntämällä neulaa siirrä täytettä tyhjään kohtaan. Tällä tavoin voi käydä myös välikappaleen läpi, mikäli hevonen alkaa muuttumaan liian ”pyöreäksi”.

-Mikäli kuolainten käytön takia suu alkaa löystymään, suun nuppineuloittaminen satunnaisesti kiinni palauttaa suun tiiviiksi. Eli nuppineula ylähuulen ja alahuulen sauman läpi, jonka jälkeen työnnä se sisään huuleen. Sama molemmille puolille huulta, neuloja kannattaa pitää paikallaan vaikka yön yli. Suu on taas tiivis!

-Mohairharja tai avattua lankaa oleva harja kaipaa välillä lankojen erottelua toisistaan pysyäkseen tuuheana. Eli yksi kerrallaan käy harjan läpi. Harjaa ei kannata pitää esimerkiksi leteillä liian pitkään (yli vuorokautta), harjan tuuheus häviää.